آرشیو آبان ماه 1400

موسسه حقوقي

توضيحات كامل در مورد نفقه زن

۵ بازديد

نفقه زن در اصطلاح حقوقي به چيزهايي اطلاق مي شود كه يك فرد براي زندگاني نياز دارد اين نفقه مي تواند از قبيل خوراك، پوشاك، مسكن، اثاثيه منزل و ... باشد. ماده 1102 قانون مدني بيان مي كند كه همين كه نكاح به طور صحت واقع شد روابط زوجيت بين طرفين موجود و حقوق و تكاليف زوجين در مقابل همديگر برقرار مي شود.

 

ميزان و مبلغ نفقه زن

در قانون نفقه مشخص نشده است. اين مقدار با توجه به شرايط زماني مختلف تغيير مي كند. زن مي تواند براي طلب نفقه خود به دادگاه مراجعه كند. در اين موارد محاكم خانواده براي تعيين مقدار نفقه زن از كارشناس استفاده مي كند و كارشناس اين ميزان حقوق را تعيين مي كند. پس از ابلاغ كارشناس در صورتي كه هريك از طرفين اعتراضي داشته باشد ظرف مدت 7 روز مي بايست نسبت به آن با ذكر دلايل اعتراض كند و دادگاه مي بايست در رابطه با حكم تجديد نظر كند.

 

تفاوت نفقه زن و نفقه فرزند

مهم ترين نكته اي كه در مورد نفقه زن و فرزند با يكديگر متفاوت است اتست اين ايت كه زوجه مي تواند نفقه معوقه خود را نيز كه در گذشته پرداخت نشده است از زوج مطالبه كند و زوج نيز موظف به پرداخت آن مي باشد. يعني مثلا اگر شخصي سه سال نفقه همسر خود را پرداخت نكند زن مي تواند نفقه خود را از وي مطالبه كند. در صورتي كه اين حكم در باب نفقه فرزند قابل اجرا نيست.

 

نحوه دريافت نفقه زن

زن به دو طريق كيفري و حقوقي مي تواند نفقه خود را از مرد مطالبه كند:

از طريق اقامه دعوي حقوقي در مراجع قضايي: بدين طريق زوجه مي تواند با تنظيم دادخواست تحت موضوع مطالبه نفقه و با مراجعه به دفاتر خدمات الكترونيك قضايي و يا شوراي حل اختلاف اقدام به دادخواست نفقه كند. پس از ثبت دادخواست و شكايت جلسه اي با حضور طرفين برگزار مي شود. پس از ارائه نظر كارشناسي شده و طبق نظر كارشناس راي به محكوميت زوجه مبني بر پرداخت نفقه مي دهد.

طرح دعوي كيفري نفقه: در صورتي كه زوج از پرداخت نفقه به زن و فرزند خود سر باز زند به موجب قانون مجازات اسلامي مجرم محسوب مي شود. براي وي جرم انگاري شده و داراي مجازات حبس مي باشد. زوجه در اين صورت مي تواند با مراجعه به دادسراي محل زندگي خود شكواييه اي مبني بر ترك انفاق زوجه تنظيم كند و پس از ابطال تمبر به دايره ارجاع دادسرا و پس از انجام تحقيقات در كلانتري حكم به مجازات زوج داده مي شود.

 

نفقه زن در دوران عقد

در حالت كلي با انعقاد علقه زوجيت مرد مكلف به پرداخت نفقه مي باشد كه البته شرط استحقاق زن تميكن مي باشد. بنابراين مي توان گفت در دوران عقد به زن نفقه اي تعلق نمي گيرد مگر اينكه زن براي شروع زندگي اعلام آمادگي كرده باشد ولي مرد براي بردن همسرش به منزل مشترك خودداري كند كه در اين صورت زن مستحق دريافت نفقه مي شود. در اين صورت زن بايد ادعاي خود مبني بر آمادگي را ثابت كند. بدين صورت كه به نزديكترين مجتمع قضايي در محل سكونت برود و با دريافت سه برگ اظهارنامه آمادگي خود را اعلام كند و يا اينكه از چند نفر شهادت بگيرد و استشهاديه تنظيم كند.

 

تمكين چيست؟

تمكين بدين معني است كه زوجه مي بايستي در منزل مشترك كه شوهر اختيار كرده است سكني گزيند و از شوهر در انجام وظايف خاص زناشويي اطاعت كند و در راستاي اين كه قانون مدني كه مقرر كرده رياست خانواده از خصايص شوهر است، عمل نمايد. به زني كه عمدا و بدون عذر قانوني و شرعي تمكين نكند ناشزه گفته مي شود.

 

نفقه زن بعد از طلاق

نفقه زن در اين حالت به نوع طلاق وابسته است. اگر طلاق از نوع طلاق رجوعي باشد يعني طرفين حق رجوع به يكديگر را داشته باشند، در طول دوران عده كه بسته به نوع طلاق بين دو تا سه دوره قائدگي مي باشد، مرد مكلف به پرداخت نفقه مي باشد. اما در ساير انواع طلاق كه از نوع غير رجعي است، مرد تكليفي براي پرداخت نفقه ندارد.

 

نفقه زن پس از فوت شوهر

در صورتي كه زوج فوت كند، با توجه به اينكه زن پس از فوت همسر خود بايد عده وفات به مدت چهار ماه و ده روز نگاه دارد، در اين صورت نفقه زن به عهده خويشان همسر به ترتيب سلسله مراتب مي باشد. اگر آن ها نفقه زن را پرداخت نكنند زن مي تواند از اموال آن ها نفقه خود را دريافت كند. البته در نظر داشته باشيد دريافت نفقه از آن ها منوط به تقديم دادخواست به طرفيت آن ها خواهد بود.

 

نفقه زن باردار

باتوجه به اينكه عده زن باردار تا زمان وضع حمل او است نفقه او نيز در اين ايام به عهده مرد مي باشد و در اين خصوص فرقي در طلاق رجعي و بائن نخواهد بود.

 

نفقه در ازدواج موقت

به موجب ماده 1113 قانون مدني در ازدواج موقت يا صيغه، زن مستحق دريافت نفقه از مرد نخواهد بود مگر اينكه اين موضوع بين زن و مرد شرط شده باشد يا اينكه وقوع صيغه منوط به پرداخت نفقه باشد.

 

نفقه زن و هزينه هاي درمان او

به نظر مي رسد هزينه هاي درمان زوجه كه در قانون از موارد نفقه شمرده شده است شامل هزينه هاي درمان متعارف مي باشد و اگر زوجه دچار بيماري صعب العلاج يا خاصي شده باشد كه هزينه هاي گزاف داشته باشد وجوبي براي پرداخت آن ها براي شوهر نيست. در اين موارد قاضي رسيدگي كننده پرونده نفقه با توجه با قانون، شرع و اوضاع و احوال زوجين و وضعيت مالي آن ها تصميم متقضي را اتخاذ خواهد كرد.

 

چه چيزهايي شامل نفقه زن مي شود؟

بر طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدني حقوق زوجه شامل همه نيازهاي متعارف و متناسب با وضعيت زن مي شود مثل مسكن، پوشاك، غذا، اثاثيه منزل و هزينه هاي درمان و حتي خادم البته در صورتي كه زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و يا به واسطه مريضي نياز به آن داشته باشد. موارد ذكر شده در اين ماده حصري نيست و به عنوان مثال ذكر شده است. قاعده كلي اين است كه حقوق زوجه شامل همه نيازهاي متعارف و متناسب با شآن زن است. از ملاك هاي مهم كارشناس براي تعيين نفقه نيازهاي زوجه و شان او مي باشد.

 

وكيل براي دريافت نفقه زن

در خصوص دريافت نفقه زن مي توانيد توسط وكيل اقدام كنيد تا با سرعت بالاتري بتوانيد مشكل مطرح شده را برطرف كنيد. بدين منظور مي توانيد از گروه وكلاي طلايه داران استفاده كنيد و از خدمات مشاوره و راهنمايي آن ها بهره مند شويد. 

هزينه طلاق توافقي

۵ بازديد

در مورد هزينه طلاق توافقي اطلاعاتي داريد؟ مي دانيد هزينه طلاق توافقي در صورت داشتن وكيل چقدر است؟ و اگر بدون وكيل اقدام كنيد چه هزينه هايي را بايد بپردازيد؟ همانطور كه مي دانيد هر دادخواستي كه در دادگاه صورت پذيرد مشمول هزينه مي باشد. 

دادخواست ها و هزينه هاي آن از نظر دسترسي به دو بخش مالي و غير مالي تقسيم بندي مي شود كه طلاق توافقي جزو خواسته هاي غير مالي محسوب مي شود. در حال حاضر هزينه طلاق توافقي و ثبت آن در دفاتر خدمات الكترونيك حدود 180 تا 200 هزار تومان است. 

پس از ثبت درخواست طلاق توافقي هزينه ديگري تا تصويب طلاق وجود ندارد. مگر اينكه مشاوره دادگاه يا هزينه داوري به آن اضافه شود. همچنين در صورتي كه طلاق يك طرفه به طلاق توافقي تبديل شود نيز هزينه هايي را شامل مي شود. 

 

هزينه طلاق توافقي

معمولا هزينه هاي طلاق توافقي به شرح زير است:

1.هزينه تنظيم دادخواست

2..هزينه هاي ثبت دادخواست و برگهاي پيوست آن در خدمات الكترونيك قضايي يا دفاتر دادگاههاي خانواده .

3.هزينه دادرسي

4.هزينه مشاوره در مراكز مشاوره خانواده .(هزينه تشخيص پرونده و هزينه مشاوره )

5.هزينه ثبت طلاق در دفاتر رسمي ازدواج و طلاق .

6.حق الوكاله وكيل.

 حتما مطالعه كنيد: مهريه در طلاق توافقي

هزينه طلاق توافقي بر عهده چه كسي است؟

با توجه به اينكه طلاق قرار است به صورت توافقي صورت پذيرد. هزينه دادرسي نيز بر عهده هر يك از طرفيني است كه دادخواست را مطرح كند و اگر دادخواست از سوي هر دو نفر ارائه شود، هزينه طلاق توافقي بين هر دو تقسيم مي شود. 

هزينه تنظيم دادخواست و برگ هاي پيوست: اين هزينه در شهرهاي مختلف متفاوت است. در برخي از دادگاه هاي شلوغ براي سهولت در كار مراجعه كنندگان، بخشي را به عنوان مكان عريضه نويسي اختصاص داده اند كه اين افراد با توجه به تعرفه هاي مقرر اقدام به تنظيم دادخواست مي كنند. تعرفه هاي عريضه نويسي عموما بين 15 الي 50 هزار تومان مي باشد. 

هزينه دادرسي

همانطور كه در بخش پيشين بيان شد طلاق توافقي دادخواستي غير مالي محسوب مي شود و در نتيجه هزينه دادرسي آن نيز بر حسب هزينه دادرسي غير مالي محاسبه مي شود. اخرين مبلغ هزينه دعاوي غير مالي كه هزينه طلاق توافقي را نيز شامل مي شود بين چها هزار تومان تا هشتاد هزار تومان مي باشد. همچنني هزينه درخواست تصوير از برگ هاي پيوست و اوراق پرونده پنج هزار تومان است.

هزينه مشاوره دادگاه

روند طلاق توافقي به اين صورت است كه پس از ثبت طلاق توافق و تعيين شعبه دادگاه، در ابتدا طرفين بايد به مشاور خانواده مراجعه كنند. واحد مشاوره دادگاه نيز هزينه اي را بابت حق مشاوره از زوجين دريافت مي كند. اين هزينه در مراكز مختلف قيمت هاي متنوعي دارد.

هزينه مشاوره در مراكز خانواده: در صورتي كه براي مشاوره به مراكز خانواده مراجعه كنيد، تعرفه اين قيمت در تهران و شهرستان ها با يكديگر متفاوت است.

هزينه تشخيص پرونده: اين هزينه در تهران برابر با سي هزار تومان، در مراكز ديگر استان برابر با بيست هزار تومان و در شهرستان ها برابر با پانزده هزار تومان است.

هزينه مشاوره: جلسات مشاوره براي طلاق توافقي عموما 45 دقيقه اي برگزار مي شود كه بر حسب اينكه كارشناس، كارشناس ارش و يا دكترا مشاور شما بايد هزينه مشاوره متفاوت است.

در صورتي كه مشاور كارشناس باشد اين هزينه در تهران سي هزار تومان، در مراكز استان ها بيست و پنج هزار تومان و در شهرستان ها بيست هزار تومان است.

در صورتي كه مشاور كارشناس ارشد باشد هزينه مشاوره در تهران سي و پنج هزار تومان، در مراكز استان ها سي هزار تومان و در شهرستان ها بيست و پنج هزار تومان است.

در صورتي كه مشاور دكتر باشد اين هزينه در تهران پنجاه و پنج هزار تومان، در مراكز استان ها، چهل و پنج هزار تومان و در ساير شهراستان ها چهل هزار تومان است.

 حتما مطالعه كنيد: توضيحات كاملي در مورد نفقه زن

هزينه طلاق توافقي با وكيل چقدر است؟

اين سوال از وكلاي مختلف جواب متفاوت دارد. ملاك در حق الوكاله وكيل طلاق توافقي، وكيل و موكل است ولي در گروه وكلاي پارساي هزينه طلاق توافقي توسط وكيل كاملاً متفاوت است و اين فرصت به موكل داده مي شود كه با علم به آن بخواهد وكيل از دفتر وكالت ما، در كرج و تهران انتخاب كند يا خير. حق الوكاله هر وكيل دو ميليون تومان است كه با درنظر گرفتن همه هزينه ها با وكيل مبلغ نهايي شش ميليون و پانصد هزار تومان براي هر دو نفر زوجين است.
هزينه طلاق توافقي در محضر سال 1400 چقدر است؟

تعرفه ثبت طلاق توافقي در محضر 850 هزار تومان است ولي با توجه به سهميه بندي طلاق در دفاتر رسمي قيمت ها متغير بين 850 تا 1?200?000 هزار تومان است.
توجه داشته باشيد كه اين مبلغ براي هر دو نفر است و اينگونه نيست كه هركدام از زوجين اين مبلغ را بايد پرداخت كنند!؟ متأسفانه بعضي دفترهاي بي انصاف طلاق اين مبلغ را از هر دو نفر جداگانه اخذ مي كنند!

هزينه وكيل طلاق توافقي را چگونه و در چند مرحله دريافت مي كنيد؟

در ابتداي مراجعه زوجين و ثبت توافقات و تحويل مدارك توافقي براي طلاق مبلغ سه ميليون و دويست و پنجاه هزار تومان دريافت مي شود و باقيمانده پس از صدور راي قطعي به همان مبلغ با تحويل مدارك و راي به موكل دريافت مي شود.

هزينه ثبت طلاق در دفاتر خدمات قضايي چقدر است؟

حدود 160 تا 180 هزار تومان

گام اول براي طلاق توافقي چيست؟

آنچه در اين نوشتار مي آيد رويه دادگاه هاي خانواده تهران است فعلاً براي رسيدن به راي گواهي عدم امكان سازش با توافق زوجين دو راه وجود دارد كه هر كدام مزايا و معايب و معايبي دارند. اول ثبت نام در سامانه تصميم بهزيستي و طي كردن مراحل مشاوره و سپس ثبت دادخواست طلاق توافقي دوم ثبت دادخواست يك طرفه و كمي صبور بودن و در ادامه تبديل به راي طلاق توافقي.
گروه طلايه داران و مطمئن ترين وكيل براي طلاق توافقي تهران هستند.